Barion Pixel
Új év, új szezon, de a 11-es rúgás a régi

Elevenítsük fel az alapokat, így kell nekiállni a tizenegyesrúgásnak

Egy tizenegyesrúgás a meccsek leglátványosabb és legfontosabb pillanatai közé tartozik. Nem csoda, hiszen egy jól rúgott labda könnyedén eldöntheti a játék sorsát. Nagy a lelki nyomás azon a játékoson, büntetőrúgásra vállalkozik. 

Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen csak el kell találni a labdával a kaput. Azonban egy jó rúgónak rengeteg kompetenciával kell rendelkeznie, és a siker még így sem garantált, mivel sok múlik magán a kapuson és a külső körülményeken is. 

Mi kell tehát egy jó tizenegyeshez?

Király Gábor szerint „nagyon nagy pszichikai csata zajlik ilyenkor a kapus és a rúgó játékos között. A kapusnak nehezebb a dolga, hiszen viszonylag nagy felületet kell védenie. A lövő játékost viszont sokszor terheli a tét okozta pszichikai nyomás, és e terhelés miatt bizony meg szoktak remegni a lábak. Azonban a büntetőrúgás szabályai miatt vannak olyan mértanilag kiszámítható pozíciói a kapunak, ahova fizikailag nem feltétlenül tud odaérni a kapus, még akkor sem, ha érzi, merre tart a lövés” .

Tehát nem csak a pontosság, jó technika számít, hanem ott kell lenni fejben is.  Az alábbi videóból eltanulhattok egy-két praktikát és trükköt, megnézhetitek, hogyan lehet jó, és kevésbé jó büntetőket rúgni.

Ha pedig már elég felkészültnek érzitek magatokat, nevezzetek be a Tizenegyesrúgó Bajnokságra is. Bizonyítsátok be ügyességeteket, és vigyétek haza a fődíjat!