Barion Pixel
Játékszabályzat

A Bajnokság aktuális játékszabályzata minden esetben a www.tizenegyesrugo.hu weboldalon elérhető.

Az I. Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon a Területi forduló hirtelen halál rendszerben, míg a Megyei forduló és az Országos döntő egyenes kieséses (Grand Slam) rendszerben kerülnek lebonyolításra. A Területi forduló továbbjutói bejutnak a Megyei fordulóba. A Megyei forduló győztesei bejutnak az Országos döntőbe.

 

/Területi forduló/ Hirtelen halál: Minden versenyző lő egy büntetőt. Aki belőtte továbbjut, aki kihagyta kiesik. Mindaddig, amíg annyi versenyző marad játékban, amennyi a továbbjutók száma.

Példák:

A) eset

Egy helyszínen 300-an indulnak, ebből 8-an juthatnak tovább a megyei döntőbe. Az első körben mindenki egyszer rúghat büntetőt. 200 versenyző berúgja a tizenegyest és továbbjut a következő fordulóba, 100 versenyző kihagyja és kiesik. A 200 bent maradt versenyző addig folytatja a párbajt, míg végül 8 továbbjutó marad, akik részt vehetnek a megyei döntőn.

B) eset

Egy helyszínen a 300 indulóból már csak 10-en vannak versenyben, ebből 8-an juthatnak tovább a megyei döntőbe. Mind a 10-en rúgnak egy tizenegyest, ebből 5-en berúgják és 5-en kihagyják. Mivel a labdát berúgó játékosok száma (5 fő) kisebb, mint a tovább juttathatóké (8 fő), ők automatikusan továbbjutnak. A maradék játékosok (5 fő) a maradék helyekért (8-5=3) versenyezhetnek.

C) eset

Egy helyszínen a 300 indulóból már csak 10-en vannak versenyben, ebből 8-an juthatnak tovább a megyei döntőbe. Mind a 10-en rúgnak egy tizenegyest, ebből 9-en berúgják és 1 fő kihagyja. Mivel a labdát berúgó játékosok száma (9 fő) nagyobb, mint a tovább juttathatóké (8 fő), mind a 9 fő újabb rúgást hajt végre. Az 1 fő, aki kihagyta a tizenegyest kiesik a versenyből.

/Megyei forduló és országos döntő/ Páros egyenes kieséses rendszer (Grand Slam) sorsolás útján meghatározott ágrajz alapján: A Megyei fordulóba és Országos döntőbe jutott versenyzők párosával felosztásra kerülnek. A párbajban 2-2 lövés után a több ponttal rendelkező továbbjut, másik kiesik. Pontazonosság esetén mindketten 1-1 újabb rúgást hajthatnak végre, addig amíg egy körben az egyik berúgja (továbbjut) és a másik kihagyja (kiesik). A továbbjutó -az előző meghatározott ágrajz alapján- a következő körbe jut és összeméri az erejét egy másik párbaj győztesével mindaddig, amíg csak a győztes marad a végén. A Megyei fordulóban és Országos döntőben előfordulhat, hogy a bejutók száma a kettéosztás után páratlan számot ad, ilyenkor csoportonként lesz 1 fő véletlenszerűen kisorsolt előnyerő. Egy versenynapon minden versenyző csak egyszer sorsolható ki előnyerőnek.

 

Lebonyolítás

Versenyre regisztráláskor ki kell választani a Nevezőnek egy megyét, ahol részt szeretne venni a bajnokság Területi fordulóján. A Területi forduló helyszínére való beosztást a szervező végzi a nevező által megadott preferenciák alapján. A nevezés helyszínének, időpontjának módosítására lehetősége van a versenyzőnek az értesítést követő 10 napon belül, illetve legkésőbb 5 nappal a területi forduló kezdete előtt.

Egy helyszínen, egy versenynapon minimum 200, maximum 400 játékos versenyezhet.

Amennyiben egy helyszínre a napi maximum létszámnál (400 fő) többen jelentkeznek, újabb versenynap kerül meghirdetésre. Amennyiben egy helyszínen a nevezők száma nem éri el a min. 200 főt, a Főszervező fenntartja az átcsoportosítás jogát. A Főszervező az átcsoportosításról emailben tájékoztatja az érintett Nevezőket, illetve az aktuális információk elérhetők a Nevező profiljában is a honlapon (www.tizenegyesrugo.hu).

Az átcsoportosítás menete minden esetben az aktuális nevezők számától függ. Előnyt mindig az a helyszín élvez, ahol a legtöbb 200 fő alatti létszámú nevező lesz.

A Területi forduló eseményeinek lebonyolításáért a szerződött partnerek felelnek.

A lebonyolítók a Területi forduló kezdetéig a regisztrációs számok alapján felosztják büntető területekre a Nevezőket. A Megyei forduló és Országos döntő a fent említettek szerint (2:2) előre meghatározott ágrajz alapján párbajokban fognak zajlani.

A versenyen a 11-es rúgás általános szabályai érvényesek.

  • A rúgó játékost a játékvezetőnek (jelen esetben: bíró) a kapus számára egyértelműen ki kell jelölni.
  • A kapuson és a rúgó játékoson kívül senki nem tartózkodhat a tizenhatoson belül, illetve 9,15 méternél közelebb a labdához (vagyis a tizenhatoson lévő köríven is kívül kell a többieknek elhelyezkedniük).
  • Minden játékosnak a játéktéren, minimum a labda magasságában, de a büntetőterületen kívül kell elhelyezkedni. A büntetőterületen belül, csak az aktuális rúgó, a kapus és a bíró tartózkodhat.
  • A kapus a rúgás pillanatáig nem hagyhatja el a gólvonalat, de a gólvonalon mozoghat, integethet, zavarhatja a rúgó játékost.
  • A rúgást csak a játékvezető engedélyező sípjelére lehet elvégezni.
  • A rúgó játékosnak előrefelé kell a labdát rúgni.

Minden területi fordulóból a helyszínek és a játékosok száma alapján 4-16 rúgó jut területi helyszínenként a megyei fordulóba. A megyei fordulóból 2-8 játékos juthat I. Országos Tizenegyesrúgó Bajnokság fővárosi döntőjébe.

A versenybíróság felállításáról, a jegyzőkönyv vezetéséről és a verseny sportszerű lebonyolításáról a szervezők gondoskodnak.

 

Egyéb rendelkezések

 A versenyeken mindenki csak saját felelősségére indulhat, melyről a regisztrálás során nyilatkozatot tesz.

A sportszerűtlen viselkedést a helyi lebonyolítók kizárással büntethetik.

A versenyből kiesettek a szervezők és a Főszervező felé semmilyen követeléssel nem fordulhatnak.

SARS-CoV-2: a való életben való rendeletek, szabályok érvényesek a versenyre és résztvevőire is. A szabályok be nem tartása kizárással járhat. A szabályok betartásához szükséges eszközök biztosítása a Szervező Partnerek feladata. Amennyiben bármilyen korlátozás miatt a kitűzött esemény nem tartható meg, akkor a szervező köteles új időpont kitűzéséről gondoskodni, és erről a regisztrációnál megadott email címre történő írásbeli tájékoztatással értesíteni a nevezőt. Az új időpont olyan időszakra tűzhető ki, amikor a jogszabályok már lehetővé teszik az esemény megtartását. Abban az esetben, ha ezen időszak a korlátozás bevezetésekor előre nem megállapítható, akkor a szervező köteles azt követően, haladéktalanul az új időpontot kitűzni, hogy a korlátozások megszűntek. A szervező a versenyt március és november között köteles megrendezni. December, január és február hónapokban az esemény nem tartható meg.

 

Minden indulónak jó szórakozást és sportszerű versenyzést kívánunk!